sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Firstbeat HRV Summit 2017




Osallistuin 21.-22.4.2017 Helsingissä pidettyyn Firstbeat, HRV Summit 2017 – tapahtumaan.
Tapahtumaan oli kerääntynyt puhujia ja osallistujia ympäri maailmaa kuulemaan teknologiasta, jolla voidaan mitata urheilijan suorituskykyä sekä työntekijän hyvinvoinnin tilaa. Tutkimustulosten analysoinnin jälkeen henkilökohtaisen palautteen myötä urheilija ymmärtää fyysisen kuorituksensa tilan ja voi toiminnallaan parantaa harjoitteluaan ja siten yltää huippusuorituksiin. Sama pätee Terttu Tavikseenkin: oman fyysisen ja psyykkisen kuormituksen tilan saaminen ymmärrettäväksi käyräksi ja henkilökohtaisen analysoinnin kautta Terttu Tavis ymmärtää oman kuormituksensa sudenkuopat ja pystyy jatkossa näitä välttämään tai muuttamaan toimintaansa vähemmän kuormittavaksi. Tärkeää on myös ymmärtää millaisella toiminnalla on kehoa palauttava vaikutus eli milloin fysiologiset korjaavat toimenpiteet voivat kehossamme käynnistyä.
Sykevälivaihtelulla eli sykevälivariaatiolla (Heart Rate Variability, HRV) sydämen peräkkäisten lyöntien välistä pientä ajallista vaihtelua. Sydämen rytmi ei ole tasainen vaan yksittäisten lyöntien väliset ajat vaihtelevat. Sykevälivaihtelumittauksessa mitataan siis lyöntien välisen aikavälin vaihtelua. Autonominen hermosto säätelee tätä sydämen sykkeessä esiintyvää eritaajuista syklistä vaihtelua. Ilman hermostollista säätelyä sydämen syke olisi koko ajan korkea ja sykevälivaihtelua olisi olematonta tai vähäistä. Sydämen ei kuulu siis tikuttaa kuin metronomi vaan syklinen vaihtelu sydämen lyöntitiheydessä on hyväksi. Sykevälivaihtelu ilmentää siis hermoston tilaa ja sydämen reagointia hermostolliseen säätelyyn.

Alentunutta sykevälivaihtelua ilmenee fyysisen kuormituksen, henkisen stressin, huonon unenlaadun, ahdistuneisuuden ja suuttumuksen aikana. Sykevälivaihtelun tilalla on siis tärkeä rooli palautumisen ja hyvinvoinnin kannalta. Sykevälivaihtelua seuraamalla voidaan mitata henkilön kuormitusta urheilussa tai kiristyvässä businessmaailmassa.

Kaksipäiväinen tapahtuma koostui luennoista sekä työpajoista. Luennoilla esiteltiin Firstbeat -  mittauslaitteen käytön tuloksia yritysmaailmassa, urheiluseuroissa, unen laadun mittauksessa ja ennaltaehkäisevässä terveydenhuoltotyössä. Datan keruu henkilöstä on tärkeää, mutta tämän lisäksi tarvitaan mitattavan henkilön aktiivisuutta ja motivaatiota. Mitattava henkilö täyttää päiväkirjaa, johon hän kirjaa päivittäisiä toimintojaan sekä myös tuntemuksiaan. Datan purkaja analysoi tietoja sykevälivaihtelun periaatteiden mukaan fysiologisella tasolla sekä myös mitattavan kirjaamien asioiden perusteella. Näiden yhteissummasta muotoutuu käyrä, joka kertoo henkilön kuormituksen ja palautumisen tilan.

Epäsäännöllinen elämä, matkustelu, liian kovalla kuormalla treenaaminen ilman palauttavia ajanjaksoja saa elimistön hälytystilaan. Palauttava toiminta on erilainen eri ihmisillä ja mittausten myötä näitä asioita on helppo lähteä kartoittamaan. Uni on ihmisen tärkeintä palautumisen aikaa ja sen laatuun tulisi jokaisen panostaa. Säännöllinen ruokarytmi, oikea-aikainen liikunnallinen kuormitus, sinisen valon rajoittaminen ja ruutuajan säännöstely tuovat jo hyviä elementtejä palauttavampaan yöhön. Mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella, mutta erään esimerkkitapauksen myötä oma iltarutiini kännykän käytössä saa uuden toiminnon tilalle, kirjojen lukemisen nimittäin. Mitattavan henkilön unen palauttava laatu oli huomattavasti suurempi, kun hän siirtyi iltaisin kännykän selailun sijaan lukemaan kirjaa. Kirjan valinnallakin on varmasti merkityksensä; omalla kohdalla koulukirjat ainakin ovat pannassa ja käsiin saa päätyä vain kevyttä romanttista luettavaa.

Tapahtuman anti sai pohdiskelemaan omaa stressin, palautumisen ja hyvinvoinnin tilaa. Paljon löytyy tietoa erilaisista keinoista rentoutua ja palautua sekä oman kropan kuunteleminenkin on tullut tutuksi opintojen aikana. Silti välillä mietityttää, että ovatko kokemani asiat paikkansapitäviä. Onko uneni riittävän palauttavaa? Osaanko nollata stressaavan ajanjakson vallitessa, vai jääkö kehoni stressitilaan? Mielenkiintoista olisi nähdä saisiko joogaamalla vihreätä palauttavaa käyrää, onko luonnossa kävely minulle fyysisestikin palauttavaa toimintaa? Sekä millaisella käyrällä läheisten ihmisten kanssa vietetty laatuaika näkyisi käyrällä ja onko kotipäivä pyjamassa jätskiä syöden kuinka palauttavaa? Firstbeat – mittaus olisi todella hauska teetättää itselle, ainut kynnyskysymys tässä on näin opiskelijabudjetilla raha. Mittaus maksaa 150-250 euroa (mittauspaikasta riippuen), mutta toki sen avulla saatava data tuo korvaamatonta hyötyä hyvinvointiin. Mielenkiintoni kyllä yltyi tapahtuman myötä ja luulenpa, että nuo mittauslaitteet kehostani pian vielä löytyvätkin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti